Merhaba arkadaşlar,
Sistemim:
- CPU: Intel i9‑9900KF
- GPU: RTX 3080
- RAM: 32 GB
- Monitör: 2K, 144Hz
Genel olarak oyunlarda (özellikle SCUM gibi sistem isteyenlerde) gayet yüksek FPS alıyorum. Ancak zaman zaman anlık FPS düşüşleri yaşıyorum. Oyun akıcı giderken bir anda takılma oluyor, FPS 20-30 civarına düşüyor, sonra tekrar normale dönüyor. Bu durum özellikle yoğun sahnelerde, NPC hareketlerinde veya loot spawn gibi sistemlerin devreye girdiği anlarda daha belirgin oluyor.
Aklıma gelen ihtimaller:
- Arka planda çalışan programların CPU/GPU kullanımına etki etmesi
- RAM yönetimi veya bellek sızıntısı (memory leak)
- GPU/CPU sıcaklıklarının yükselip throttling yapması
- Oyun içi ayarların optimizasyon eksikliği (örneğin gölge, ışıklandırma, view distance)
- Disk okuma/yazma hızları (SSD kullanımı, fragmentasyon, arka plan işlemleri)
- Anticheat veya arka planda çalışan servislerin performansa etki etmesi
- Oyun motorunun optimizasyon sorunları (özellikle erken erişim oyunlarda sık görülen bir durum)
Denediğim bazı çözümler:
- Arka planda çalışan gereksiz programları kapattım.
- GPU sürücülerini güncelledim.
- Oyun içi ayarları yüksek/orta arasında dengelemeye çalıştım.
- Windows güç planını “Yüksek Performans” olarak ayarladım.
- SSD üzerinde yeterli boş alan bıraktım.
Buna rağmen hâlâ anlık FPS düşüşleri devam ediyor. Donanımımın güçlü olmasına rağmen bu sorunu yaşamam kafamı karıştırıyor. Özellikle SCUM gibi oyunlarda bu durum daha sık oluyor ama bazı diğer oyunlarda da benzer şekilde kısa süreli takılmalar hissediyorum.
Sizden ricam:
- Benim gibi yüksek donanımda bu tarz anlık düşüş yaşayan var mı?
- Oyun içi ayarlarda özellikle hangi parametreleri düşürmek/dengede tutmak faydalı olur?
- CPU/GPU sıcaklıklarını daha stabil tutmak için önerileriniz var mı?
- Arka planda çalışan Windows servisleri veya ayarlarıyla ilgili ipuçlarınız varsa paylaşır mısınız?
Sonuç olarak: Donanımım kağıt üzerinde gayet güçlü, ama pratikte bu tarz kısa FPS drop’ları oyun keyfini baltalıyor. Belki gözden kaçırdığım bir ayar, sürücü veya sistem optimizasyonu vardır. Tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler!